Αρχική Σελίδα

Το Χωριό  μας

Το σχολείο μας

Εκδηλώσεις - Προγράμματα

Εκπαιδευτικοί

Μαθητές

Επικοινωνία

Το χωριό μας

 

ΔΗΜΟΣ  ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ


Έντονα τονισμένος διακρίνεται ο Δήμος Καλλιφωνίου

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟΥ:

Πληθυσμός (Απογραφή 2001): 3.246
Έκταση (τ.χλμ.): 154,8


Τ.Δ. (Τοπικά Διαμερίσματα) :

  • Καλλιφωνίου
  • Δαφνοσπηλιάς
  • Ζαϊμίου
  • Απιδιάς
  • Παληουρίου
  • Μολόχας

 

 

 

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

1. Στο Τοπικό Διαμέρισμα Καλλιφωνίου (έδρα του Δήμου) στον οικισμό Μαυρονερίου Καλλιφωνίου και κοντά στην θέση Προφήτης Ηλίας (χάρτης) βρίσκονται οι ακόλουθοι αρχαιολογικοί χώροι:

 

  1. Καμαροσκέπαστος Ρωμαϊκός Τάφος στη θέση Ξινόβρυση.
  2. Ρωμαϊκός εκτεταμένος οικισμός στη θέση Παλιομονάστηρο.
  3. Συστάδα τύμβων στη θέση Φτερομάγουλες.
  4. Τετραπύργιο Κάστρο Ελληνιστικής εποχής στη θέση Μαυρονέρια.
  5. Εκτεταμένος αρχαίος οικισμός Ελληνιστικής εποχής στη θέση Μαγούλα.
  6. Μεγάλος τύμβος Μαυρονερίου.
  7. Ελληνιστικός τειχισμένος οικισμός στο λόφο Κάστρο.
  8. Χαμηλοί τύμβοι στη θέση Γαλανή.

 

 

 

2. Στα όρια του Τ.Δ. Παληουρίου υπάρχουν δύο προϊστορικά κάστρα το Χελωνόκαστρο και ο Αηλιάς τα οποία ενώνονται με υπόγεια σήραγγα. Στο Βόρειο του οικισμού υπάρχει τύμβη στην οποία γίνονται ανασκαφές από την Αρχαιολογική υπηρεσία. Τέλος μία πληθώρα άλλων τοποθεσιών και υπολειμμάτων κτισμάτων με σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο (π.χ. απομινάρι οχυρωματικών έργων, μαγούλες κ.λ.π.)

 

 

 

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

   Στο Τοπικό Διαμέρισμα Καλλιφωνίου (έδρα του Δήμου) υπάρχει το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης από τον 17ο αιώνα  σε απόσταση 2 χλμ. , το μοναδικό στον Κάμπο που όλο το χρόνο είναι επισκέψιμο , αφού και πρόσφατα υλοποιήθηκε η κατασκευή της οδού Τ.Δ.Καλλιφωνίου - Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης.
    Το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης στο Καλλιφώνι όπου φυλάσσεται η ομώνυμη εικόνα της Παναγίας μοναδικό και ξεχωριστό κειμήλιο στην οποία οφείλει την ανέγερσή του στο συγκεκριμένο χώρο το μοναστήρι. Στο αλσύλλιο που υπάρχει σήμερα, πριν από το 1840 εμφανίστηκε η Παναγία σε έναν βουκόλο, όχι μόνο μια φορά αλλά τουλάχιστον τρεις, με συνέπεια να πειστούν οι πάντες για τη θέληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Στο τέμπλο του ναού δεν υπάρχουν σήμερα οι παλιές εικόνες. Φυλάσσονται σε άλλο χώρο του μοναστηριού.  Απ' αυτές ξεχωρίζει η εικόνα του Αγίου Νικολάου εν Βουναίνοις που φιλοτεχνήθηκε εμφανίζοντας τον άγιο με το σχήμα του μοναχού. Επίσης στη δυτική πλευρά του ναού διασώζεται τοιχογραφία που απεικονίζει τη Θεία Κρίση κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας.

 

Τα στοιχεία είναι από το site του Δήμου Καλλιφωνίου www.kallifoni.gr